Grietje Dutmer, 19071992 (leeftijd 85 jaar)

Naam
Grietje /Dutmer/
Voornamen
Grietje
Roepnaam
Griet
Achternaam
Dutmer
Geboorte
Geboorte van een broer
Geboorte van een broer
Overlijden van grootmoeder van vaders kant
Overlijden van vader
Overlijden van grootmoeder van moeders kant
Overlijden van grootvader van moeders kant
Woonplaats
Woonplaats
Overlijden van moeder
Overlijden van een broer
Overlijden van een broer
Overlijden
19 september 1992 (leeftijd 85 jaar)
Gezin met ouders
vader
Cornelis Dutmer.jpg
18741919
Geboorte: 23 juli 1874 33 34 Zandeweer
Overlijden: 1 december 1919Uithuizermeeden
moeder
zijzelf
Griet Dutmer 17 oct 1931.jpg
19071992
Geboorte: 21 februari 1907 32 27 Zijldijk
Overlijden: 19 september 1992Assen
zus
Privé
jongere broer
Ties Dutmer.jpg
19101985
Geboorte: 22 oktober 1910 36 30 't Zandt, Zijldijk
Overlijden: 8 september 1985Veendam
zus
Privé
zus
Privé
jongere broer
Jan Dutmer.jpg
19171974
Geboorte: 22 november 1917 43 37 Uithuizermeeden
Overlijden: 30 augustus 1974Veendam
Notitie

Van https://www.pijlenco.nl/blog/juwelier-jan-dutmer-het-is-mooi-geweest/

Grietje woont in Assen, is nooit getrouwd en is soms een beetje apart. Ze komt wel eens bij ons en neemt dan haar eigen vleeswaren mee. Het is dan niet de bedoeling dat wij daar ook gebruik van maken. En ik hoorde dat ze een keer toen ze ergens op visite was, de planten in de vensterbank had afgeknipt omdat die haar uitzicht belemmerden.

Mediaobject
Griet Dutmer 17 oct 1931.jpg
Griet Dutmer 17 oct 1931.jpg
Mediaobject
Krantenbericht overlijden Grietje Dutmer 1995
Krantenbericht overlijden Grietje Dutmer 1995
Mediaobject
Brief Tante Griet 1.jpg
Brief Tante Griet 1.jpg
Notitie: Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988

Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988

Assen 19/11/88

Donderdag 17 nov. lag het pakje met kalender en boek met brief er boven op bij mij in de bus. Vlug, in 2 dagen over. Je hebt mij een fijne brief geschreven. Hartelijke dank. Die reislust heb je van je zelf. Verder zit het in de Dutmers. Jouw grootvader Dutmer ging in een tijd dat het toen nog geen mode was, al naar Duitsland bij de mijnen werken (niet er in). Om wat vooruit te komen. Na anderhalf jaar teruggekeerd schreef hij vloeiend in de ouderwetse Duitse letter, allemaal streepjes, haakjes, ik kon er niets van maken. Ook wel gewone letters. Vertaalde brieven, gericht aan lieve Regine en aan Karl..
Dat schrift heb ik Regine gegeven, omdat zij middelbare(n) akte Duits heeft. Die zei stomverwonderd: "Wat was opa toch knap". Wat later ging hij naar Transvaal. Hoe dit allemaal gegaan is schrijf ik eens op. Vader heeft mij er heel veel van verteld. Dat hoor je wel eens. Ik was toen 12 jaar, in dat zelfde jaar is hij in begin december overleden. Maar ik weet alles nog best. Hij liep in Pretoria met een groentekar, de Engels Zuid Afrikaanse oorlog brak uit. De handel plat, de boeren geholpen. Op de wacht overrompeld. Een lichte schotwond in de zij. In een Engels hospitaal geholpen. Dat stukje lood wat er uitkwam, gevraagd of hij het mee mocht. Heeft nog jaren bij ons in een rood buisje in de linnenkast gestaan. Toen is hij naar Holland teruggestuurd omdat hij nog niet genationaliseerd was.
Oom Jan dezelfde trek, ging naar Zwitserland voor 't vak, maar heeft daar ook veel gezien. De grens even overgestapt voor een dagje naar Italië. Ties kreeg het in zijn hoofd toen hij bijna

Mediaobject
Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988 deel 2
Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988 deel 2
Notitie: klaar was voor horlogemaker, dat hij vliegenier wilde worden. Serieus. Dus als jij je reislust van iemand zou moeten hebben dan is het van de Dutmers. Zulke dingen aarden inderdaad na, maar jij hebt misschien ook iets overgehouden van je zeemansperiode. Want die reislust is een gave, maar die is bij jouw ontwikkeld.

klaar was voor horlogemaker, dat hij vliegenier wilde worden. Serieus. Dus als jij je reislust van iemand zou moeten hebben dan is het van de Dutmers. Zulke dingen aarden inderdaad na, maar jij hebt misschien ook iets overgehouden van je zeemansperiode. Want die reislust is een gave, maar die is bij jouw ontwikkeld.
Het te kunnen luisteren naar klassieke muziek is óók een gave, maar dat komt bij ieder lang niet zo tot zijn recht omdat ze niet weten dat ze 't hebben.
Oom Jan was zo'n 16 jaar toen ze hem vroegen op het zangkoor te komen. "Ik ken ja nait zingen man" zei hij. Maar een half jaar later stond hij met het koor in de tuin van de stichting voor de patiënten, en te zingen. Hij bariton solo. Van een beroepszangeres kreeg hij een compliment dat hij zóó prachtig had gezongen en waar hij les had gehad. "Geen les gehad" zei Jan. Dan moet je dat gaan doen, zei ze. Daar heb ik geen tijd noch geld voor zei Jan. Heeft toen altijd veel gezongen. Een operette die hij 's avonds voor de radio hoorde zong hij 's morgens helemaal zei tante Jetta.
Dat was een singuliere gave. Dat hebben mensen met een lichaamsgebrek vaak vóór. Klassieke muziek hoorde ik ook van 's morgens op Hilversum 4 op de achtergrond. Schubert houd ik ook van. Ik was al volwassen voor ik iets van klassieke muziek wist. Toen kregen wij thuis radiodistributie. Als er oratiorium voor was zei je moeder "Zet de radio maar af, daar is niks aan. Ze was een keer alleen thuis, en heeft de hele avond naar de Johannes Passion geluisterd, toen is ze helemaal omgezwaaid. Toen was het.

(Ondersteboven:)
Heel hartelijke groeten van allemaal. Van tante Grietje dat boekje doe ik voorjaar Herman en Antje wel weer mee hoor als die hier met moeder komen. Nog bedankt voor die mooie platen

Mediaobject
Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988 deel 3
Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988 deel 3
Notitie: opschieten wichter, is oratorium voor, dat wil ik horen. D'r was een uitvoering een kéér in de hervormde kerk in Veendam. Wij wilden daar allemaal heen. De Messiah van Händel. "Wil moeder ook mee", vroeg ik. "Graag zei ze, maar 't kost een gulden!" "Die krijg je van mij", zei ik. Nu ik heb nooit meer zo'n plezier gehad van een gulden dan die avond. Toen wij om 11 uur 's avonds weer naar Wildervank liepen, zei ik, ik ben nu toch óók blij dat 't uit is, ik ben zóó moe!. Moeder bleef staan en zei "Wat? bis toe door blied om? Al was 't ook drei uur worden, was ik 't nog nait zat". Die Halleluja koren, 't was of ik in de hemel was! Van toen aan moesten 't allemaal oratoriums enzo zijn. Gewone versjes vond ze niet zoveel meer aan. Zoo kan je op de oude dag óók nog leren. Dit vergeet ik nooit.

opschieten wichter, is oratorium voor, dat wil ik horen. D'r was een uitvoering een kéér in de hervormde kerk in Veendam. Wij wilden daar allemaal heen. De Messiah van Händel. "Wil moeder ook mee", vroeg ik. "Graag zei ze, maar 't kost een gulden!" "Die krijg je van mij", zei ik. Nu ik heb nooit meer zo'n plezier gehad van een gulden dan die avond. Toen wij om 11 uur 's avonds weer naar Wildervank liepen, zei ik, ik ben nu toch óók blij dat 't uit is, ik ben zóó moe!. Moeder bleef staan en zei "Wat? bis toe door blied om? Al was 't ook drei uur worden, was ik 't nog nait zat". Die Halleluja koren, 't was of ik in de hemel was! Van toen aan moesten 't allemaal oratoriums enzo zijn. Gewone versjes vond ze niet zoveel meer aan. Zoo kan je op de oude dag óók nog leren. Dit vergeet ik nooit.
Dat versje van Gent zal ik wel eens gehoord hebben Gerard en gelezen. Het komt mij erg bekend voor! Ik ben 81 jaar en het is al erg lang geleden dat ik met Polleke de scharensliep door het Vlaams land zwierf. Maar.

Mediaobject
Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988 deel 4
Brief van Griet Dutmer aan neef Gerhard Westerman van 1988 deel 4
Notitie: het land kreeg ik niet te zien. Alleen die eenvoudige mensen, die zoo van leute hielden. De Bijbel in het smidshuis van "De Coster", heb ik ook gelezen.

het land kreeg ik niet te zien. Alleen die eenvoudige mensen, die zoo van leute hielden. De Bijbel in het smidshuis van "De Coster", heb ik ook gelezen.
Ook wat van Feliks Timmermans. Maar daar herinner ik me niet veel meer van. "De Witte" had oom Jan, die las ons daar vaak uit voor. Later heb ik het hier in huis gehad en nog eens van genoten. En Pastor Ponke ook. En nog wat boekjes over duivenmelkers. Die reislust zat ook in mij hoor. Maar mijn zwakke gezondheid remde dat af. Onze dominee Koeschoen in Appelscha is even eerder naar Boechhout in België vertrokken, dan ik naar Assen. Ik had hem alles wat ik ... van de boeken die ik over de evangelisatie daar vertelt, en ik kreeg meteen een uitnodiging om daar te komen logeren. Later hier in Assen nog eens. Maar dit kon ik niet aan jammer genoeg. Verleden jaar is hij daar overleden, 64 jaar oud. Ook een gezin met 7 kinderen. Gerard ik heb bewondering voor je talenstudie. Weet je nog toen jij en Cor in Appelscha geweest zijn, en 's avonds bij ons kwamen scrabbelen dat jij mij vroeg Tante Griet wat zijn medeklinkers? Blij te horen jullie samen gelukkig zijn. De start van jouw, wel ik moet vaak denken wat oom Jan toen zei.... zijn die diepten in het menselijk hart waar je geen notie van hebt, alle begrip